Laatste Nieuws

Waarom komen nieuwe afleveringen van series wekelijks op Netflix?

Sommige series op Netflix worden wekelijks voorzien van nieuwe afleveringen, terwijl andere series in één keer een heel seizoen krijgen. Gebruikers van de streamingdienst vragen zich vaak af waar dit verschil vandaan komt en waarom niet alle series gewoon in één keer online komen. Daar is echter een duidelijke reden voor en dat leggen we je uit in dit artikel.

Afleveringen een dag na uitzending in Amerika op Netflix

Toen Netflix net naar België kwam, stond de dienst al snel bekend als de ideale plek om series te bingewatchen. Daar is nu wel wat verandering in gekomen nu het steeds vaker voorkomt dat Netflix wekelijks afleveringen plaatst van een serie. Dat is echter vooral goed nieuws. Doordat Netflix er tegenwoordig als de kippen bij is als er nieuwe series worden aangekondigd, zijn de rechten al zo ingekleed dat de afleveringen vaak al een razendsnel na de uitzending in de Verenigde Staten op Netflix verschijnen.

Zo zorgt een deal met The CW er bijvoorbeeld voor dat we één dag na de uitzending in de Verenigde Staten ook hier al aan de slag kunnen met een nieuwe aflevering. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Riverdale, The 100 en Arrow. Ook voor bijvoorbeeld Shooter en Better Call Saul gaat dit op. We kunnen dan ook stellen dat die wekelijkse aflevering een bonus zijn. Voorheen moesten we tenslotte nog wachten tot het hele seizoen eerst was uitgezonden. Wil je alsnog in één keer een heel seizoen kijken, dan kun je nog altijd wachten tot het seizoen klaar is en direct aan de slag.

Een week pauze

Doordat Netflix de afleveringen één dag na de release in de Verenigde Staten al naar België haalt, heeft dat soms ook vervelende gevolgen. Zo komt het wel eens voor dat de serie in de Verenigde Staten een week niet uitgezonden kan worden door bijvoorbeeld een feestdag. Tijdens bepaalde feestdagen als Kerstmis en Pasen liggen die series dan vaak ook stil om een dip in de kijkcijfers te voorkomen. Ook gelegenheden als Super Bowl en Independence Day zorgen er doorgaans voor dat de Amerikaanse series stil liggen, waardoor we ook bij Netflix in België moeten wachten op nieuwe afleveringen. Helaas heeft Netflix hier dus geen invloed in om het te voorkomen.

Series zonder wekelijkse afleveringen

Het is overigens zeker niet zo dat alle series die voortaan op Netflix verschijnen iedere week van een nieuwe aflevering wordt voorzien. Series van Netflix zelf – de zogenaamde Netflix Originals – worden altijd in één keer toegevoegd. Denk daarbij aan Orange is the New Black, Narcos, 13 Reasons Why en Stranger Things. Daarnaast zijn er ook series waarvan Netflix pas op een later moment de rechten krijgt. Denk bijvoorbeeld aan Homeland, How To Get Away With Murder en Suits. Seizoenen van deze series verschijnen in de regel altijd in één keer.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?