Laatste Nieuws

Netflix verwijdert veelbesproken scene uit 13 Reasons Why

Netflix heeft besloten een veelbesproken scene uit 13 Reasons Why te verwijderen. In de slotaflevering van seizoen 1 was te zien hoe Hannah Baker een einde maakte aan haar leven. De serie ontving veel kritiek omdat de zelfmoordscene te realistisch in beeld zou zijn gebracht. Op aanraden van medische experts heeft de dienst nu samen met maker Brian Yorkey besloten de veelbesproken scene te verwijderen.

Zelfmoordscene verwijderd

Aan het eind van het eerste seizoen is de zelfmoordscene van Hannah niet meer te zien. De scene waarin te zien was hoe Hannah in bad haar polsen doorsneed is geheel uit de serie verwijderd. In plaats van die scene, worden we gelijk meegenomen naar de reactie van haar ouders. De laatste jaren leverde de zelfmoordscene flink wat kritiek op en werd zelfs verondersteld dat de scene zou leiden tot meer zelfmoorden. In een officiële reactie heeft Netflix nu gereageerd.

“Veel jonge mensen hebben ons laten weten dat 13 Reasons Why hen ertoe heeft aangezet gesprekken te voeren over moeilijke onderwerpen zoals depressie en zelfmoord, en hulp te zoeken. Tijdens de voorbereiding op het derde seizoen waren we ons zeer bewust van de voortdurende discussie over de serie. Dus op aanraden van medische experts, waaronder Christine Moutier en de Amerikaanse stichting voor zelfmoordpreventie, hebben we samen met bedenker Brian Yorkey en de producenten besloten de scène waarin het personage Hanna (gespeeld door actrice Katherine Langford, red.) zelfmoord pleegt aan het einde van het eerste seizoen te schrappen.”

Reactie Brian Yorkey

Ook maker Brian Yorkey heeft gereageerd op de situatie. Hij hoopte met zijn serie juist het aantal zelfmoorden omlaag te kunnen krijgen. “Het was onze hoop, toen we 13 Reasons Why als serie maakten, dat we een verhaal konden vertellen dat jonge kijkers het idee zou geven dat ze gehoord en gezien werden. We hoopten dat het empathie zou aanmoedigen, hetzelfde als het boek eerder deed.”

“Onze creatieve intentie om de lelijke, pijnlijke waarheid van zelfmoord zo in detail in beeld te brengen was om de waarheid achter zo’n gruwelijke daad bloot te leggen om er zeker van te zijn dat niemand dat ooit nog zou doen.” Hij benadrukt daarnaast: “Geen enkele scene is belangrijker dan het leven van de serie en zijn boodschap dat we beter voor elkaar moeten zorgen. We geloven erin dat deze bewerking de serie gaat helpen.”