Netflix op TV kijken

Netflix op TV

Nog voor de lancering van Netflix in België in 2014 kregen we al geregeld de vraag: Hoe kijk je Netflix op TV? Op je tablet of laptop naar een film of serie kijken is natuurlijk al leuk en tegenwoordig ook een stuk gemakkelijker doordat je ook films, series en documentaires kunt downloaden. Hierdoor kun je deze titels overal kijken, ook als je ergens bent zonder internetverbinding. Helemaal top is het om rustig op de bank te liggen en Netflix op TV te kijken. Dat kan eenvoudig en op heel veel verschillende manieren. Daarom hebben we alle opties om Netflix op TV te projecteren voor je op een rijtje gezet!

In het kort samengevat zijn er vijf verschillende manieren om Netflix op TV te ontvangen. Dat kan via een mediaspeler (bijvoorbeeld Apple TV), een HDMI-dongle (Chromecast bijvoorbeeld), een spelcomputer (PlayStation 4 bijvoorbeeld), een SmartTV of met een HDMI-kabel. In het laatste geval verbind je dus bijvoorbeeld de laptop met een HDMI-kabel aan de televisie. Natuurlijk heeft ieder apparaat zo zijn voor- en nadelen en deze worden dan ook besproken. Ook zijn er aanzienlijke verschillen in de prijs om Netlfix op TV te ontvangen. Het is al mogelijk vanaf een paar tientjes, maar kan ook meer dan duizend euro kosten.

Apple TV 4e generatie

Netflix Apple TV

De Apple TV is al sinds 2007 een begrip. Op deze manier werd het heel eenvoudig om content op de televisie af te spelen. Mede door Netflix heeft de Apple TV een enorme vlucht genomen en sinds september 2015 is Apple TV alweer toe aan de vierde generatie. De Apple TV 4 is op veel vlakken anders dan de voorgaande edities. Niet alleen is de prijs van de Apple TV 4 met 179 euro fors hoger, ook beschikt het apparaatje over een App Store en een snellere processor. Het grote voordeel hiervan is dat behalve Netflix nog veel meer applicaties gedownload kunnen worden op de Apple TV. Dit alles zorgt er voor dat ervaringen van de consument met de Apple TV veel beter zijn. De prijs van Apple TV is dus aan de hoge kant. Feit blijft dat producten van Apple uiterst betrouwbaar en gebruiksvriendelijk zijn.

Apple TV
De komst van de vierde Apple TV wil niet zeggen dat de Apple TV 3 niet meer te koop is. Voor honderd euro minder schaf je dit product aan en ook al is deze Apple TV inmiddels wat verouderd, de prestaties zijn nog steeds uitstekend. Het is echter alleen de vraag hoe lang de Apple TV (3e generatie) door Apple nog van updates zal worden voorzien. De verwachting is immers dat Apple dit op den duur zal staken en is het afwachten of de applicatie van Netflix blijft werken.

Chromecast
De Chromecast kan als de tegenzet van Google op de Apple TV worden gezien. Pas in 2013 kwam de Chromecast op de markt en is in korte tijd zeer populair geworden. Er zijn echter grote verschillen tussen de Chromecast en Apple TV. Het grootste verschil zit ‘m wellicht wel in de prijs. Een Chromecast kost namelijk slechts 39,00 euro. Er zijn meer verschillen dan alleen de prijs. Zo bedien je de Chromecast niet met een afstandsbediening – zoals Apple TV – maar met je smartphone of tablet.

De Chromecast is feitelijk niets meer dan een HDMI-dongle. Deze steek je in de HDMI-poort van de televisie, maakt verbinding met het draadloze internet.
De volgende stap is het openen van de Netflix app op de gsm of tablet en het Cast-logotje aan te tikken, zoals de groene pijl op de afbeelding ook aangeeft. Vanaf dat moment wordt de film of serie naar de TV gecast en kun je vervolgens je telefoon voor andere zaken gebruiken. Het afspelen van een film/serie via Chromecast gaat overigens ook niet ten koste van de accu van de smartphone of tablet.

Chromecast 2

Netflix Chromecast 2
De Chromecast heeft in de Google Chromecast 2 een opvolger gekregen. Op 29 september 2015 is het apparaatje aangekondigd en het is een verbeterde uitvoering van de zo succesvolle eerste Chromecast geworden. Er zijn wereldwijd al ruim 20 miljoen Chromecasts verkocht en ondanks het succes waren er toch verbeterpuntjes. En daar heeft Google aan gewerkt. De Chromecast 2 beschikt over een snellere WiFi, heeft een Fast Play functie waarmee je nog sneller kunt beginnen met Netflixen én de Chromecast 2 heeft een ander uiterlijk gekregen. Bovendien past de Chromecast 2 met zijn flexibele HDMI-kabel in vrijwel iedere televisie met een HDMI-poort.

SmartTV

De technologische ontwikkelingen volgen zich snel op, want waar de Apple TV en Chromecast er voor zorgen dat je televisie eindeloos veel meer mogelijkheden krijgt, maken SmartTV’s deze apparaten weer overbodig. Een SmartTV is eigenlijk een tablet in het groot. Het werkt immers ook met applicaties. Zo is er ook een Netflix applicatie. Mooi spul, een SmartTV, maar daar hangt natuurlijk wel een flink prijskaartje aan. Voor een SmartTV met Netflix ben je al snel meer dan 500 euro kwijt. Inmiddels zijn er al vele televisiemerken die een SmartTV op de markt hebben gebracht. Samsung heeft een vrij ruim aanbod wat SmartTV’s betreft. Let op! Niet iedere SmartTV ondersteunt de Netflix applicatie. Raadpleeg eerst de helpdesk van Netflix en zoek op ‘SmartTV’ om te controleren of Netflix wel ondersteuning biedt aan de SmartTV.

Proximus TV

Voor klanten van Proximus is het zeer eenvoudig om Netflix op TV te ontvangen. Via de decoder kan de Netflix applicatie opgestart worden bij de ‘on demand’- sectie. Onder het kopje movies is de applicatie van Netflix te vinden. Na het inloggen met het bestaande Netflix-account is het mogelijk om te Netflixen via de decoder van Proximus TV. Het kan per type decoder verschillen om Netflix te activeren bij Proxiumus TV. Raadpleeg daarom deze pagina om de juiste uitleg te vinden.

Mediaspelers

Mediaspelers toveren de televisie ook om in een slim apparaat. Met een mediaspeler kun je bestanden afspelen vanaf de harde schijf, maar de wat betere mediaspelers ondersteunen ook applicaties. Hiermee wordt het weer mogelijk om Netflix op TV te projecteren, via een mediaspeler. Het aanbod van mediaspelers is vrij ruim, maar niet alle mediaplayers werken met Netflix. Check ook dit weer bij de helpdesk van Netflix, of de fabrikant van de mediaspeler.

Sony Google TV Netflix

De mediaspeler die wij er in dit artikel uit willen lichten is de Sony Google TV. Dit apparaat hebben Sony en Google in samenwerking gemaakt en eigenlijk tover je met deze mediaspeler je televisie om in een computer of Android-telefoon. Sony Google TV werkt namelijk op het besturingssysteem van Google en dit maakt het onder andere makkelijk om Netflix op TV te ontvangen. Google TV biedt (gelukkig) meer dan alleen Netflix. Ook de afstandsbediening kan als een groot pluspunt beschouwd worden. Hiermee kunnen de applicaties die in overvloed te downloaden zijn bestuurd worden. De Sony Google TV kost 145 euro.

Spelcomputers

Netflix Playstation 4

Ook de makers van de spelcomputers hebben ingezien dat Netflix ‘big’ is en brachten daarom vrijwel allemaal een applicatie uit. Zo kun je vanaf de bank heel makkelijk de applicatie op de PlayStation 3 en PlayStation 4 bedienen met de controler. Wat hier ook prettig is, is de post-play functie. Is een aflevering afgelopen dan kun je met één druk op de knop direct door naar de volgende episode. Ook voor de Xbox 360 en de nieuwe Xbox One zijn applicaties ontwikkeld, waardoor het mogelijk is geworden om films en series van Netflix te bekijken op een televisiescherm. Hetzelfde geldt voor de Nintendo Wii en Nintendo Wii U.

HDMI-kabel

Wat voor de SmartTV geldt, geldt ook voor de spelcomputer. Dit zijn vrij dure producten, die uiteraard wel meer bieden dan alleen Netflix op TV. Is die behoefte er niet en gaat het puur om Netflix op televisie te kunnen kijken, dan is er ook een goedkope oplossing: de HDMI-kabel. Verbind de laptop via de HDMI-kabel met de televisie en start de film. Een HDMI-kabel heb je al vanaf 4,95 euro.