Netflix kijken in het buitenland tijdens je vakantie

Netflix is voor veel Belgen inmiddels een flinke toevoeging gebleken in het dagelijks leven. Waar en wanneer je maar wilt kijk je naar je favoriete films en series. Dankzij de downloadfunctie is het zelfs mogelijk om je favorieten verder te kijken zonder dat je een actuele internetverbinding tot je beschikking hebt. Maar hoe moet dat tijdens je vakantie in het buitenland? Is het mogelijk om dan ook rustig op je tablet te streamen terwijl je in de zomer ligt te genieten van de zon of juist in de winter na een lange dag skiën wilt ontspannen. Ja, dat is mogelijk! Er zijn wel enige haken en ogen, al worden deze steeds kleiner. We hebben de huidige situatie voor je opgesomd.

Netflix kijken in het buitenland

Netflix heeft in de afgelopen jaren de diensten steeds verder uitgerold. Dat begon in Groot-Brittannië en Scandinavië. Steeds meer landen werden toegevoegd in Europa – waaronder ook België – en sinds januari 2016 is Netflix wereldwijd beschikbaar. Behalve dat dit handig is als we in het buitenland naar Netflix willen kijken, zorgt dit er ook voor dat de streamingdienst rechten van films en series in één keer wereldwijd kan aanschaffen.

Aanbod in buitenland wijkt af

Nu Netflix beschikbaar is in deze landen kun je gewoon via de applicatie op je tablet of smartphone Netflixen. Je kunt dan alleen niet met Nederlandse ondertiteling kijken, omdat je gebruik maakt van Netflix in het betreffende land. Het kan dus ook zomaar zijn dat er heel nieuw aanbod te zien is, vergeleken met het Belgische aanbod, of juist series ontbreken. De rechten van titels is ieder land verschillend. Kom je, als je in het buitenland bent, een film of serie tegen die je absoluut wilt kijken? Check dan gelijk even onze aanbodpagina. Staat de titel er niet bij, dan is deze dus alleen beschikbaar in het land waar je op dat moment bent. Kijk de titel dan ook af voor je weer naar huis gaat, want daar kun je in dat geval niet verder kijken. Zoals aangegeven probeert Netflix dit te veranderen door steeds meer titels wereldwijd aan te kopen. Alle Netflix Originals zijn in ieder geval in alle landen beschikbaar.

Neem Netflix mee op vakantie door te downloaden

Sinds het najaar van 2016 is het mogelijk om films, series en documentaires van Netflix te downloaden. Dit werkt eenvoudig via het Netflix-systeem, waarop de titels worden opgeslagen op je tablet of smartphone. De titels die je hebt gedownload kun je tijdens je vakantie – waar je ook maar naar toe gaat – kijken. Let wel op dat de downloads actueel zijn. Titels zijn als ze gedownload zijn namelijk slechts een beperkte periode te bekijken. Daarna worden ze automatisch door Netflix weer verwijderd. Dit verschilt per titel aan de hand van de afspraken met de makers van de film of serie.

Blokkades binnen EU opgeheven

Vanaf 1 april 2018 is er nog een wijziging, want de EU heeft bekendgemaakt dat EU-burgers vanaf deze dag niet meer te maken krijgen met blokkades als ze inhoud van een betaalde online abonnementsdienst in een andere lidstaat willen bekijken. Dat betekent dat Belgische gebruikers van Netflix de series en films die ze gewend zijn in hun thuisland te bekijken nu ook in bijvoorbeeld Duitsland kunnen zien. Het aanbod hoeft echter niet in alle lidstaten precies hetzelfde te zijn.

De nieuwe regels verplichten de aanbieder niet om ook het lokale aanbod van de verblijfslocatie aan te bieden aan reizigers uit andere lidstaten; dat mogen aanbieders zelf bepalen. Er is geen limiet gesteld aan de portabiliteit, waardoor ook een lang verblijf in een andere lidstaat geen beperkingen met zich meebrengt.