Laatste Nieuws

Minister: “Diensten als Netflix moeten investeren in Vlaamse series”

netflix devices

Netflix zal mogelijk verplicht gaan worden om te investeren in het maken van Vlaamse films en series. Dit heeft Minister Sven Gatz van Media aangegeven in een interview met Knack.be. Hiermee moet een gelijk speelveld ontstaan met kabeldistributeurs.

Moeten in toekomst investeren

“We verlangen van onze omroepen en distributeurs dat ze investeren in Vlaamse fictie. Wanneer over-the-topspelers als Netflix en Amazon Prime onze markt bedienen, vind ik het logisch dat we ook van hen een bijdrage vragen. Zij moeten in de toekomst ook investeren in Vlaamse producties”, zegt Gatz hierover. Daarmee verwijst hij naar afspraken die er zijn met distributeurs zoals Proximus en Telenet.

Vergelijking met Frankrijk en Duitsland

Per abonnee moeten deze partijen jaarlijks 1,30 euro investeren in Vlaamse fictie zowel films als series. Dat kan zowel door specifieke reeksen te sponsoren of te laten ontwikkelen, of door geld in het mediafonds steken. Netflix hoeft dit nu dus nog niet, maar daar wil Gatz verandering in brengen. Een wijze waarop ziet hij ook al voor zich, want in Frankrijk en Duitsland zijn er al regels over investeringsplicht. “Daar wil ik de effecten van zien”, zo besluit de politicus zijn betoog.

Krijg je onze nieuwsbrief al?
Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?