Laatste Nieuws

6 prangende vragen voor La Casa de Papel seizoen 4

Deze maand werden de liefhebbers getrakteerd op een nieuw seizoen van La Casa de Papel. Acht kersverse afleveringen die weer bol stonden van de actie, het spektakel en ook een stukje liefde. De reeks kwam tot een einde middels een bloedstollende cliffhanger: Raquel Murillo Lissabon wordt opgepakt. Haar vriend, De Professor, leeft zelfs in de waan dat zij doodgeschoten is.

Ondertussen probeerde een grote tank van het leger de Spaanse bank, die in handen was van de populaire overvallers, in te komen. Die tank werd echter meedogenloos gestopt door een raketwerper. Kijkers blijven met ongelooflijk veel vragen achter: dit zijn de meest prangende ervan.

– Is Nairobi dood?

In het slot werd de charismatische overvalster Nairobi het hoofd gek gemaakt door de kersvers gearriveerde politieleidster Alicia Serra, die met Nairobi’s zoontje ten toneel verscheen. Op het moment dat de overvalster uit het raam van de bank naar haar hijo kijkt, wordt ze neergeschoten door een scherpschutter.

De enorme bloeding die het Nairobi opleverde leek niet meer te stelpen, en de serie wordt beëindigd met een fragment waarin de collega-overvallers wanhopig aan een, zo lijkt het toch, levenloos hoofd van Nairobi trekken. Maar omdat je het in La Casa de Papel eigenlijk nooit zeker kan weten, blijft er bij de kijker toch een nihil sprankje hoop dat de populaire, ietwat gestoorde Nairobi het toch gaat overleven, en terug zal zijn te zien in seizoen drie.

– Wat gaat De Professor nu doen?

Doordat De Professor na een uitgekookt plan van politiebaas Alicia Serra in de waan achterblijft dat zijn geliefde Raquel Murillo (Lissabon) is geëxecuteerd door de wraaklustige politie, roept hij gelijk plan ‘Defcon II’ in werking. Die houdt in dat vanuit de Spaanse bank nu al het nodige geweld ingezet moet worden: daarom wordt de aanstormende tank genadeloos met een raketwerper opgeblazen.

Voor heel even lijkt daarmee de dreiging van het naderende leger uitgesteld. Maar wat gaat De Professor, die in zijn eentje in het bos dichtbij de plek waar de politie zijn Raquel oppakte, nu doen? Zeker na het aantreffen van Raquel wordt de hele omgeving ongetwijfeld nogmaals uitgekamd door de politie. Voor De Professor lijkt er geen ontsnappen meer aan.. Maar De Professor zou De Professor niet zijn als hij zelfs hiervoor geen plan had, toch?

– Gaat De Professor er nog achter komen dat Lissabon niet echt dood is?

Inherent aan de vorige vraag is ook de vraag of De Professor er nog achter gaat komen dat zijn grote liefde niet écht geëxecuteerd is. Dat wordt natuurlijk cruciaal voor het vervolg van de plannen van het meesterbrein achter alles.

– Wat gaat de politie nu met Lissabon doen?

En verder: wat staat Lissabon nu te wachten? Gaat zij net als eerder al Rio op beestachtige wijze gemarteld en ‘extreem verhoord’ worden? Sluit ze een deal om de overvallers waar ze zo close mee was geworden tóch te verraden? Of weet ze op één of andere wijze de rollen om te draaien en de bende zelfs vanuit hechtenis nog te helpen? Spannend!

– Is de overval van de Spaanse bank nu mislukt?

Na het opblazen van de tank, en daarmee het omleggen van meerdere politieagenten die in die tank zaten, braken de overvallers emotioneel. Tokio stort achterover ter aarde met tranen in haar ogen, en ook Rio en Denver lijken er helemaal klaar mee. Verder wil Helsinki nergens anders meer aan denken dan aan het proberen te redden van de neergeschoten Nairobi.

De situatie is, op zijn zachtst gezegd, tamelijk uitzichtloos voor de gemaskerde bandieten. Maar dat is eigenlijk al wel vaker het geval geweest. Het valt dus nooit uit te sluiten dat de groep zichzelf er op een wonderbaarlijke wijze toch weer bovenop weet te krijgen. Zelfs nu overgave de enige optie lijkt te zijn.

– Is het echt over met de liefde tussen Rio en Tokio?

En tot slot een brandende vraag op het emotionele gebied, want ook liefde speelt ontegenzeggelijk een belangrijke rol in La Casa de Papel: zijn Rio en Tokio nu dan écht uit elkaar? Na zijn terugkeer in de groep gaf Rio uit het niets aan dat hij ‘had ingezien dat hij niet langer achter Tokio aan wil hollen in haar gevaarlijke levensstijl’: hij verbrak de relatie.

De serie wordt besloten met intens oogcontact tussen de twee: vlak voordat ze samen de trekker van de raketwerper overhalen, en de tank opblazen. Op het moment zelf zal het ongetwijfeld één van hun laatste zorgen zijn, maar de kijkers zijn natuurlijk razend benieuwd of de twee knappe overvallers toch weer bij elkaar zullen gaan komen in seizoen drie.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?